Coolka jest optymistyczna, kolorowa i pełna inwencji.
Jest „cool”, czyli jednocześnie fajna, chłodna i… w kulkach 🙂
Pochodzimy z Bydgoszczy – to świetne miasto, do którego warto przyjechać na weekend.
Tu można doświadczyć, jak miasto żyje wieczorem.
Oczywiście, przy okazji wizyty zapraszamy do naszych lodziarni, ale lody Coolka możecie także zjeść w Warszawie.
Tak konkretnie to mamy w sumie 10 lodziarni: w Warszawie i Bydgoszczy. Sprawdź, gdzie jest Ci najbliżej!
Tworzymy lody rzemieślnicze, które określa się nazwą „gelato”.
Co to oznacza?
Ważne jest, aby rozróżnić między lodami „ice-cream” a „gelato”.
Oba rodzaje różnią się zawartością tłuszczu, cukru i powietrza.
Nasze lody mają mniej tłuszczu i cukru niż lody przemysłowe.
Mogą zawierać od 4 do 8% tłuszczu oraz nie więcej niż 35% powietrza.
To oznacza, że możesz cieszyć się pełniejszym i bardziej autentycznym smakiem!
Lody Coolka produkujemy metodą tradycyjną – używamy świeżego mleka, śmietany oraz składników najlepszej jakości.
Lody produkujemy codziennie – to też cecha lodów „rzemieślniczych”.
Podstawową wszystkich lodów jest cukier – dzięki niemu lody nie zamarzają.
W lodach Coolka używamy cukru: trzcinowego, białego, syropu gronowego i glukozy. Używamy go w minimalnej wymaganej ilości – po to, aby lody miały kremową konsystencję i aby można było je zjeść (a nie roztrzaskać o kamień).
Lody Coolka poddajemy procesowi pasteryzacji i mrozimy w temperaturze -32/-36 stopni Celsjusza – to taka „lodowa kriokomora”. Później pozwalamy im „leżakować” (tak, właśnie tak to określamy) w temperaturze -23 stopni Celsjusza. Robimy to po to, abyście mogli docenić ich dojrzały smak.