Poznaj nas!

Dowiedz się więcej o nas i o lodziarniach Coolka. Przeczytaj jak powstają nasze wyjątkowe, naturalne lody rzemieślnicze.

Dlaczego lody Coolka?

Coolka jest optymistyczna, kolorowa i pełna inwencji.
Jest „cool”, czyli jednocześnie fajna, chłodna i… w kulkach 🙂

Pochodzimy z Bydgoszczy – to świetne miasto, do którego warto przyjechać na weekend.
Tu można doświadczyć, jak miasto żyje wieczorem.

Oczywiście, przy okazji wizyty zapraszamy do naszych lodziarni, ale lody Coolka możecie także zjeść w Warszawie.

Tak konkretnie to mamy w sumie 10 lodziarni: w Warszawie i Bydgoszczy. Sprawdź, gdzie jest Ci najbliżej!

https://lodycoolka.pl/wp-content/uploads/2019/07/coolka-yellow1-small.jpg
https://lodycoolka.pl/wp-content/uploads/2019/07/img6.jpg
https://lodycoolka.pl/wp-content/uploads/2019/07/lody2.jpg
https://lodycoolka.pl/wp-content/uploads/2019/07/img2.jpg
https://lodycoolka.pl/wp-content/uploads/2019/07/img4.jpg
https://lodycoolka.pl/wp-content/uploads/2019/07/lody5.jpg
https://lodycoolka.pl/wp-content/uploads/2019/07/img5.jpg

OK, wiemy... pewnie chcesz poczytać o naszych lodach.

Tworzymy lody rzemieślnicze, które określa się nazwą „gelato”.

Co to oznacza?
Ważne jest, aby rozróżnić między lodami „ice-cream” a „gelato”.
Oba rodzaje różnią się zawartością tłuszczu, cukru i powietrza.

Nasze lody mają mniej tłuszczu i cukru niż lody przemysłowe.
Mogą zawierać od 4 do 8% tłuszczu oraz nie więcej niż 35% powietrza.

To oznacza, że możesz cieszyć się pełniejszym i bardziej autentycznym smakiem!

Co jeszcze chcesz wiedzieć o tym, jak produkujemy lody?

Lody Coolka produkujemy metodą tradycyjną – używamy świeżego mleka, śmietany oraz składników najlepszej jakości.
Lody produkujemy codziennie – to też cecha lodów „rzemieślniczych”.

Podstawową wszystkich lodów jest cukier – dzięki niemu lody nie zamarzają.
W lodach Coolka używamy cukru: trzcinowego, białego, syropu gronowego i glukozy. Używamy go w minimalnej wymaganej ilości – po to, aby lody miały kremową konsystencję i aby można było je zjeść (a nie roztrzaskać o kamień).

Lody Coolka poddajemy procesowi pasteryzacji i mrozimy w temperaturze -32/-36 stopni Celsjusza – to taka „lodowa kriokomora”. Później pozwalamy im „leżakować” (tak, właśnie tak to określamy) w temperaturze -23 stopni Celsjusza. Robimy to po to, abyście mogli docenić ich dojrzały smak.

POCZYTANE? OBEJRZYJ NAS NA INSTAGRAM@lodycoolka

https://www.instagram.com/p/B0YQA5fJcHC/https://www.instagram.com/p/B0D2hyIJHJv/https://www.instagram.com/p/B0DRSrnoMQE/https://www.instagram.com/p/B0Arc8SpI2a/https://www.instagram.com/p/Bz-x8-kjrKo/https://www.instagram.com/p/Bz7aCdMgplp/